Mısır halkı, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden bu yana düzenlenen ilk seçimler için sandık başına gitti. Parlamento üyelerinin belirleneceği seçimlerin ilk ayağı, muhaliflerin yoğun protesto gösterilerinin gölgesinde yapıldı. Yaklaşık 49 milyon seçmenin bulunduğu tahmin edilen 80 milyonluk ülkede, muhalefet, seçim kanununun değiştirilmemesi nedeniyle seçimlerin büyük bir değişim getirmeyeceğini savunuyor.

Mısır'da seçimler üç aşamalı yapılıyor ve Halk Meclisi'nin 508 üyesinden 498'i seçim ile iş başına geliyor. Seçim yasasına göre 498 üyenin üçte birini bağımsız kotası oluşturuyor, geriye kalan 10 üye ise Yüksek Askeri Konsey Başkanı tarafından atanıyor.

Seçimlerin ilk ayağı 27 vilayetten Kahire ve İskenderiye’nin yanı sıra Kafr el Şeyh, Asyut, Feyyum, Kızıldeniz, Luksor, Port Said ve Damyetta vilayetlerinde yapıldı. İkinci ayak ise 14 Aralık'ta, Giza, Beni Süveyş, Munufiye, Şarkiye, Buheyra, Süveyş, İsmailiye, Sohag ve Asvan vilayetlerinde gerçekleştirildi. Üçüncü ve son ayak ise 3 Ocak'ta yapılacak ve böylece Halk Meclisi'nin 498 üyesi belirlenmiş olacak. Bu Meclis'in 10 üyesi ise Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi tarafından atanacak.

İlk turun galibi Müslüman Kardeşler

Mısır'da Yüksek Seçim Komisyonu, 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından 28 Kasım'da birinci aşaması yapılan ilk özgür ve demokratik seçimlerde partilerin aldığı oy oranlarını açıkladı. İlk resmi sonuçlara göre Müslüman Kardeşler Örgütü'nün kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki Demokratik İttifak seçimlerin ilk aşamasında, 9 milyon 734 bin 413 geçerli oyun 3 milyon 565 bin 92'sini alarak yüzde 36,6'lık oy oranı ile birinci çıktı. Selefiler'in Nur Partisi ise geçerli oyların yüzde 24,4'nü alarak ikinci parti oldu.

Hür Mısır İttifakı, 1 milyon 229 bin 819 oy alarak yüzde 13,4 oranı ile seçimlerin ilk aşamasından üçüncü parti olarak çıktı. Liberal eğilimli Vefd ise yüzde 7,1 oy oranı ile Mısır İttifakı'nın ardından dördüncü oldu. Müslüman Kardeşler Örgütü'nden ayrılan grubun kurduğu Vasat Partisi ise yüzde 4,3 oy oranı ile beşinci sıraya yerleşti. İlk beş sıranın ardından gelen 15 parti toplam 1 milyon 100 bin oy alabildi.

Dünyanın çok yakından izlediği Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde Müslüman Kardeşler Hareketi'nin partisi ilk sırada yer aldı. İkinciliği ise Selefi partilerin koalisyonu elde etti. İkincilik için Wafd Partisi ile çekişeceği öne sürülen liberal partilerin koalisyonu Mısır Bloku üçüncü sırada kalırken, beklentilerin altında kalan ülkenin en köklü partisi Wafd ise yarışta dördüncü sırada kaldı.

Müslüman Kardeşler ikinci turdan da galip çıktı

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimin ardından yapılan ilk özgür ve demokratik seçimlerin açıklanan ikinci aşamasının resmi sonuçlarına göre Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi seçimlerin ikinci aşamasından da birinci olarak çıktı ve seçimlerin ilk aşamasında aldığı oy oranını korudu. Seçimlerin birinci aşamasından ikinci olarak çıkan Selefi Nur Partisi, ikinci aşamada oy oranını 4 puan artırarak ikinci sıradaki yerini korudu.

Birinci aşamada aldığı yüzde 14 oy oranı ile üçüncü olan Hür Mısır İttifakı ise ikinci bölgeden ancak yüzde 7 oranında oy aldı. Hür Mısır İttifakı ikinci aşama sonucunda dördüncü sıraya gerilese de ilk aşamada aldığı oylar ile üçüncülükteki yerini muhafaza etti. Mısır'ın en eski partisi Vefd'in seçimin ikinci aşamasında üçüncü olmasına rağmen, ilk aşamada aldığı sonuçtan dolayı dördüncü sırada olduğu kaydedildi.

Mısır seçimlerinin ikinci aşamasında kayıtlı 17 milyon 978 bin 399 seçmenden, 11 milyon 863 bin 33'ü oy kullanırken, seçimlere katılım oranı yüzde 65,98 olarak açıklandı. Seçimlerde kullanılan 11 milyon 173 bin 818 oy geçerli, 689 bin 215 oy ise geçersiz sayıldı.

Seçimlerin birincisi Hürriyet ve Adalet Partisi, bu aşamada 4 milyon 58 bin 498 oy alarak yüzde 36.3 oy oranıyla 94 sandalye kazandı. Hürriyet ve Adalet Partisi seçimlerin ilk iki aşamasında toplam 174 sandalye kazandı. Selefi Nur Partisi ise seçimin ikinci aşamasında aldığı 3 milyon 216 bin 430 oy ile yüzde 28.8'lik oy oranına ulaştı ve 28 adayını parlamentoya göndermeyi garantiledi; böylelikle iki aşamada toplam milletvekili sayısını 75'e çıkardı.

Seçimin ikinci aşamasında Hür Mısır İttifakı ise 785 bin 84 oy olarak yüzde 7 oy oranı ile 8 milletvekilliği kazandı. Hür Mısır İttifakı'nın iki aşamada kazandığı toplam milletvekili sayısı 32 oldu. Dördüncü sıradaki Vefd Partisi iki aşamadan sadece 26 sandalye kazanabildi. Seçimlerin ikinci aşamasında sandıklardan Sosyalist Özgürlük Partisi'ne hiç oy çıkmadı.

Mısır’da isyan ateşi dinmek bilmiyor

30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından demokratikleşme yolunda önemli adımların atıldığı ve bu süreçte ülke tarihinin ilk demokratik seçimlerinin gerçekleştirildiği Mısır’da sular bir türlü durulmuyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 19 Kasım tarihinden itibaren ordunun yönetimden tamamen çekilmesi ve sivil yönetim isteği ile başbakanlık binası önünde oturma eylemi yapan göstericilere askerler tarafından müdahale edilmiş ve çıkan çatışmalarda 10 kişi hayatını kaybetmişti. Askeri polisin göstericilere sert müdahalesine, bazı protestocular kamu binalarına molotofkokteyli atarak karşılık vermiş, olaylar sırasında Bilimsel Araştırma Merkezi ile bu merkeze bağlı Coğrafya Araştırmaları Bölümü tamamen yanmıştı.

Mısır'da protestocuların attığı molotofkokteyliyle yanan Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde onlarca eski el yazması eser, belge ve tarihi harita kül oldu. Devlet televizyonuna konuşan bir yetkili, 213 yıl önce kurulan enstitüde çıkan yangında, paha biçilmez el yazması eserler ile birlikte bazı tarihi belge ve haritaların yanarak kül olduğunu söyledi.Yetkili, yanan el yazması eser, belge ve haritaların içeriğine ve sayısına ilişkin bir bilgi vermedi. Mısır Bakanlar Kurulu ise yaptığı yazılı açıklamada, enstitüye düzenlenen molotofkokteyli saldırısını kınadı. Açıklamada, ''Mısır halkından bazı kişilerin yine Mısır'a ait olan tarihi bir mirası yok etmesini üzüntü ile karşılıyoruz'' denildi.

Ülkedeki gerginlik devam ederken, taraflar gösterdikleri video görüntüleri ile haklılıklarını kanıtlamaya çalışıyor. Bir basın toplantısı düzenleyen Yüksek Askeri Konsey, muhaliflerin Başbakanlık binasına ve Bilimsel Araştırma Merkezi’ne molotofkokteylleri ile saldırırken çekilmiş görüntülerini göstererek, askerlerin sadece kamu binalarını korumak için tepki verdiğini belirtti. Muhalifler ise güvenlik güçlerinin protestoculara ateş ederken çekilmiş görüntülerini yayınladı. Bölge tam bir savaş alanına dönerken, görgü tanıkları, çadırlarda kalan bir göstericinin meclis binasına kaçan topunu almak için içeri girdiğinde askerler tarafından dövüldüğünü iddia etti. Askerler ise, göstericilerin binayı işgal etmeye çalıştığını öne sürerek iddiaları reddetti. Ülkenin yeni atanan Başbakanı Kemal Ganzuri bir açıklama yaparak göstericilerin “karşı devrimci” olduğunu iddia etti. Yaşananlardan dolayı “çok üzgün” olduğunu sözlerine ekleyen Ganzuri gerçek mermi kullanıldığı iddialarını yalanlayarak “asker, değil mermi; sözlü şiddet bile kullanmıyor.” diye konuştu.

Ordu tarafından kurulan sivil Danışma Konseyi ise çözüm için sunmuş oldukları öneriler uygulanmazsa istifa edeceğini açıklayarak gösteriler sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.Seçimlerin ilk turundan partisi galip çıkan Müslüman Kardeşler örgütü ise yaptığı açıklamada “Ordu özür dilemeli” dedi.