• Sayı: Ağustos 2011

Kuzey Kıbrıs’ın Saygın Firmalarından M. Hacı Ali İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hacı ALİ

 

Ben Mustafa Hacı Ali, 1934 Yılmazköy doğumlu ve 5 çocuk babasıyım. İlk ve orta tahsilimi Yılmazköy ve Lefkoşa’da tamamladım. İş hayatına atılmadan önce teknik ve pratik anlamda kurslara katılıp işletme ve teknik yönünden kendimi geliştirerek, ilk iş olarak taşımacılıkla iş hayatına başladım. Ondan sonra İngiliz askeri üslerinde, ihale yolu ile inşaat müteahitliği yaptım. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile, Baraj ihalesine katılarak ve bütün ihaleleri kazanarak barajlar yaptım. 1966 yılında Kırnı köyünde (ki daha sonraları Kırnı, ürettiğimiz piliçlerin tescilli markası olacak) küçük bir aile şirketi kurarak tavukculuğa başladım.

1957 yılında T.M.T (Türk Mukavemet Teşkilatına katılıp, kurucu üye olarak Ankara’da askeri eğitimlere katıldım. Ada’ya döndükten sonra Kovan Bey  (Tabur komutanı) olarak Aralık 1963 yılına kadar görev yaptım.

 

1963 – 1974 yılları arasında 10 yıl Bölük komutanlığı yaptım, 1976 yılında Ercan Hava Alanı’nın alt yapısını yaptım. Onu takiben Ercan – Güzelyurt güzergahının yani Ana yolu alt yapısını yaptım.

1977 yılında Arsa parselasyonu işlerini yaptım. Bu arada da bir yandan inşaat işleri ile uğraşırken diğer yandan da tavukculuk sektörü ile de ilgilenmekte idim. Özellikle tavukculuk sektörünü, günün gelişen tüm teknolojik donanımı da kullanarak günün koşullarını da dikkate alarak bu işletmeyi tamamen entegre konumuna getirdim.

1979 yılında Yem sanayiini kurdum, günlük kapasitesi 100 – 120 tondur. Civciv yemi, piliç yemi, küçükbaş ve büyükbaş hayvan yemi üretilmektedir.

1998 yılında otomotiv sektörüne de el atarak, Mitsubishi marka iş ve binek arabalarının K.K.T.C (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) genel bayiliğini aldım.

Tavukculuk Entegresinde sırasıyla Kuluçka, Damızlık, Yumurtacılık, Besi Çiftlikleri, Yem sanayii, Kesimhane ve Pazarlama gibi tüm faaliyetler bir bütün olarak yer almaktadır. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile de uğraşmaktayız. İç piyasa için süt, damızlık düve ve tosun yetiştirmekteyiz.

Dar çerçevede ve kısıtlı olanaklara ve ambargolara rağmen bunları başarmanın yolu, dürüst ve istikrarlı çalışarak ve teknolojinin en son icatlarını kullanarak mümkün olduğunu belirtmek isterim. Entegre tesislerimizdeki et üretimi kapasitemiz yaklaşık olarak yılda 15 -16,000 tondur. Sofralık yumurta kapasitemiz ise yılda yaklaşık olarak (4 ay sonra devreye girecek olan 2 yeni kümesle birlikte) yılda 75000,000 – 80,000,000 adettir.

Damızlık yumurta üretimimiz ise yaklaşık olarak 15,000,000 adet yıldadır.

Yem üretimimizde öncelikle kendi ihtiyacımızı ve kısmen de piyasanın ihtiyacını karşılamaktayız. İhracaat olanağımız yoktur.

Çok kısıtlı miktar ve oranlarda tavuk eti ve ürünleri ihraç etmekteyiz. Ancak uluslararası rekabet yüzünden bunda hayli zorlanmaktayız. Şayet Devlet, Süt’de yaptığı gibi teşvik ve sübvansiye yöntemini tavuk üretimine de uygularsa, ihracat olanaklarımız artar ve daha sistemli ve yoğun bir şekilde ihracat yapabiliriz.

En son söyleyebileceğim olanaklar ölçüsünde iş yapmak ve bunu başarı ve zaferle taçlandırmak bizim en temel felsefemizdir.